0230/81-152 КОНТАКТ ТЕЛЕФОН
Image Alt

Sveti Vračevi

НОВОГОДИШЊИ БАЗАР У КУЛТУРНОЈ ЗОНИ

У Новом Кнежевцу, у Културној зони, 16.12.2023.године организован је Новогодишњи базар који је окупио 20 излагача. Понуда је била широка, на бази меда, потом од козметике, новогодишњих украса, медењака, рукотворина, фотографија, уметничких слика, магнета, беџева са порукама, свега и свачега, богато, за свакога по нешто.

-Од почетка, томе има већ три године, имали смо идеју да паралелно после тронедељних изложби, организујемо бувљаке, а сада је то прерасло у базаре, који се циклично мењају, од пролећних, ускршњих, летњих, јесењих и ево сада Новогодишњи, па Божићни, каже потпредседница Културне зоне Ивана Попов.- У почетку је било мање излагача, а сада све више и више. Понуда је јако богата, а  атмосфера је увек загрејана и другарска и излагачи се друже. Циљ је дружење, но лепо би било и продати нешто. Важно је и да грађани буду упознати шта ко ради, који је чији сегмент делатности, па да купе накнадно. Имамо највише Кнежевчанки, а имамо и излагача из околине, Санада, Зимоњића, Кањиже, Чоке. Од почетка је био циљ да се у Културној зони нађу људи који су љубитељи уметности, али и они који желе да се друже. Једнога дана ћемо се сви једни другима приближити, да то буде суживот грађана у некој лепој атмосфери, то је поента.

Излагач је на Базару била и Специјална болница „Свети врачеви“, која је презентовала производе пацијената насталих на радној терапији  у Дневној болници.

-После дуже корона паузе (нисмо у оквиру Болнице организовали наше традиционалне новогодишње изложбе пацијената)  ово нам је прво учешће у Културној зони, овог типа, да смо изашли из наше установе да излажемо радове, тако да смо јако срећни и радосни што имамо прилику да покажемо да смо били вредни, каже радни терапеут у Специјалној болници Јагода Хорватов.- Радили смо за цео протекли период епидемије и пандемије, трудили смо се да одржимо терапију и активности пацијената. Изложили смо радове на тему Новогодишњих празника, патуљке, Деда Мраза, Снешка Белића, украсе за јелку. Све је ручно рађено од различитих врста тканина, пуњено, бојено, сецкано, лепљено, пуно труда, љубави и енерије је уложено у наше радове. Надам се да ће се и посетиоцима свидети, да бар добијемо по неку похвалу, то ће нама много значити. Приход од продаје иде за даљу набавку материјала и обично направимо и неку част. Остатак новца нам служи да допунимо свој буџет, пошто у оквиру Болнице имамо буџет за материјал за радну терапију. Јако смо задовољни што учествујемо овде, у позитивној атмосфери,  да се повежемо са другим излагачима, да се уклони та стигма психијатрисјких пацијената, да покажемо да једнако вредимо као и други.

У изради производа у Дневној болници учествовали су сви пацијент који долазе на радну терапију, између 20 и 30 пацијената, а свако је добио одређени задатак. Пацијентима тај рад много значи, свиђа им се, радосни су што се осећају корисно, то је круна радне терапије, завршетак новогодишњег процеса.

Процес сакупљања песама, у оквиру радне терапије, је у току, тако да се у Специјалној болници „Свети врачеви“ надају да ће следеће године поново успети да издају збирку „Сунце“, која садржи дела пацијената, али је њено издавање због пандемије, привремено заустављено.

На  Новогодишњем базару организована је једна тезга хуманитарног карактера,  намењена нашој суграђанки, оболелој Вишњи Николичин. Излагачи су донирали своје производе, а новац од продаје ће бити уплаћен на Вишњин рачун. Ко жели може да пошаље и СМС поруку 1537 на 3030.