0230/81-152 КОНТАКТ ТЕЛЕФОН
Image Alt

О Центру

Шта је центар за ментално здравље?

Центар за ментално здравље у Кикинди функционише као организациона јединица Специјалне болнице за психијатријске болести “Свети Врачеви” у Новом Кнежевцу. Центар је отворен у Кикинди, јер су пацијенти који живе на подручју те Општине, у односу на друге општине, имали хитне пријеме, интервенције и повратак на болничко лечење у највећем проценту.
Центар за ментално здравље у Кикинди отворен је у мају 2015. године. Средства за његово отварање обезбедила је Европска унија. Данас (октобар 2019) услуге Центра користи 1080 особа са различитим проблемима у области менталног здравља. У Центру за ментално здравље у Кикинди спроводи се и мера безбедности обавезног психијатријског лечења на слободи према решењу судова.

Услуге Центра за ментално здравље подразумевају:
– Специјалистичко – консултативну амбуланту и
– Психо – социо – рехабилитациони третман

Услуге специјалистичко-консултативне амбуланте укључују дијагностику, терапију лековима и терапију разговором, док психо-социо-рехабилитациони третман обухвата саветодавни рад са корисницима и члановима њихових породица и групе подршке за особе са схизофреним поремећајима.

Основна промена у пракси јесте померање фокуса са болести на здравље, односно на препознавање и коришћење здравих капацитета сваког појединца, без обзира на врсту проблема у области менталног здравља, како би што боље функционисали у заједници.

Центар за ментално здравље у Кикинди један је од четири у нашој земљи.