0230/81-152 КОНТАКТ ТЕЛЕФОН
Image Alt

О Болници

Специјална болница за психијатријске болести „ Свети Врачеви“, здравствена институција са дугом традицијом лечења пацијената са менталним обољењима, налази се у Општини Нови Кнежевац на крајњем североистоку Републике Србије.

Према историјским изворима, у време Аустроугарске монархије, Торонталска жупанија, са седиштем у Великом Бечкереку, доноси Уредбу 1895. године о оснивању Жупанијске болнице у Турској Кањижи, данашњем Новом Кнежевцу. Одељење за „умоболне“,  речено језиком тог времена, отворено је 1900. године. Оно је расформирано 1940 –те и обновљено шездесетих година двадесетог века.

Одлуком Министарства здравља 1992. године основана је Специјална неуропсихијатријска болница. Претходно су пацијенти са менталним обољењима лечени на Одељењу за психијатрију у оквиру Медицинског центра. Установа носи назив Специјална болница за психијатријске болести „ Свети Врачеви “ од 2008. године и једна је од три специјалне психијатријске болнице у Војводини.

Болница је здравствена установа секундарне заштите. Пацијенте лечимо на пет психијатријских и једном неуролошком одељењу. Покривамо психијатријску патологију нашег региона: психозе, болести зависности, афективне поремећаје, психоорганске синдроме и друго.

Установа има и Дневну болницу, Поликлнинику са Неуролошком и Психијатријском амбулантом, са ЕЕГ кабинетом и Доплер кабинетом. У оквиру Дневне болнице и Стационара примењују се  психосоцијална рехабилитација, психотерапија и радноокупациона терапија.

У Специјалној психијатријској болници “Свети Врачеви” годишње лечимо 780 пацијената. Имамо 188 запослених, од њих, 22 лекара специјалиста за различите области медицине. Установа располаже са 388 болничких кревета.

Готово 60 одсто наших пацијената долази на продужено лечење из војвођанских здравствених установа, али лечимо и пацијенте из других крајева наше земље.

Болница петнаест година издаје часопис “Сунце”, збирку  ликовних и литерарних радова које наши пацијенти стварају у оквиру радноокупационе терапије. Она помаже да се развију ставови, вештине и понашање који ће утицати на то да њихов живот буде што квалитетнији.

Један од наших најважнијих циљева јесте и то да допринесемо смањењу стигматизације наших пацијената и њихових породица.

Објекти болнице