0230/81-152 КОНТАКТ ТЕЛЕФОН
Image Alt

Sveti Vračevi

СВЕТСКИ ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ САМОУБИСТВА, 10. СЕПТЕМБАР, 2021. ГОДИНЕ

Један од 100 смртних случајева у свету последица је суицида. У Војводини се, током 2019. године догодило 290 самоубистава. Пораст броја случајева суицида забележен је у 2020. години, када је 305 људи одузело себи живот. Светски дан превенције самоубиства прилика је за подизање свести становништва о значају ове теме, као и за промовисање акција које ће утицати на то се број суицида и покушаја суицида смањи на глобалном нивоу.

„Стварање наде кроз активности у заједници“ има за циљ да свима нама улије свест о томе да наши поступци, без обзира на то колико били велики или мали, могу помоћи онима који се налазе у тешким животним ситуацијама. Спречавање самоубиства је могуће и Ви сте кључни играч у његовој превенцији. Као члан друштва, као дете, родитељ, пријатељ, колега или комшија, можете да помогнете некоме у његовим најмрачнијим тренуцима.

Пандемија вируса КОВИД-19 допринела је повећању осећаја изолације и угрожености., Људима који имају самоубилачке мисли, кроз активности у заједници, шаљемо поруку да постоји решење, да нам је стало и да им пружамо подршку. Уколико неко размишља о самоубиству, разговор са том особом о њеним проблемима може помоћи да она успешно превазиђе кризну животну ситуацију у којој се налази.

Стигма је главна препрека у тражењу помоћи. Промена нарације о самоубиству кроз промоцију наде, може створити саосећајније друштво у коме ће се они, којима је потребно, осећати угодније у тражењу подршке. Сви можемо учинити нешто да живимо у свету у коме је самоубиство препознато и сви можемо учинити нешто како бисмо то спречили.

 

  1. Извор: https://www.iasp.info/wspd2021/
  2. Извор: Центар за биостатистику и информатику Института за јавно здравље Војводине