0230/81-152 КОНТАКТ ТЕЛЕФОН
Image Alt

Sveti Vračevi

СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА, 10. ОКТОБАР

„Брига о менталном здрављу: нека то постане стварност за све” слоган је овогодишњег Светског дана менталног здравља. Пандемија  вируса ковид-19, погодила је милионе широм света и оставила  дугорочне последице по ментално здравље. Она је утицала и наставиће да утиче на људе у виду проживљеног страха од заражавања, преживљеног губитка блиских чланова породице, сталне стрепње од губитка посла, или као осећај усамљености због физичке дистанце.

Као појединци можемо да предузмемо конкретне акције са циљем да очувамо своје ментално здравље и пружимо подршку пријатељима и породици. Као послодавци можемо да реализујемо програме за опуштање и релаксацију за запослене, као креатори политике можемо да се обавежемо на то да ћемо унапредити квалитет услуга менталног здравља, као лидери земаља можемо да представимо иновативна решења и примере добре праксе који могу инспирисати друге, као новинари можемо да промовишемо примере добре праксе како би заштита менталног здравља постала стварност за све.

У Републици Србији отворена је Национална телефонска линија за пружање психосоцијалне подршке грађанима, са циљем да се очува ментално здравље у време пандемије вируса ковид -19. Телефон за психосоцијалну помоћ грађанима 0800 309 309 је бесплатан и доступан нон-стоп, од 00 до 24 часа, са свих мобилних и фиксних мрежа.

Извор: Институт за јавно здравље Војводине

www.izjzv.org.rs