0230/81-152 КОНТАКТ ТЕЛЕФОН
Image Alt

Sveti Vračevi

Одржана годишња скупштина подружнице ДЛВ-СЛД “Сента”

Годишња Скупштина Подружнице “Сента” Друштва лекара Војводине – Српског лекарског друштва, одржана је 24. јануара у Кањижи. “Претходна председница сенћанске Подружнице докторка Маргита Пајор, увела је традицију да се сваке године у јануару одржи годишња Скупштина, где се презентују финансијски извештаји и извештаји о раду струковног удружења за претходну годину. Након службеног дела, организује се неформално дружење, каже председник Подружнице доктор Бобан Васић, специјалиста психијатрије запослен у Специјалној болници за психијатријске болести “Свети Врачеви” у Новом Кнежевцу.

Подружница има двеста тридесет два члана. То су лекари, стоматолози и фармацеути који раде у државним и приватним здравственим установама у Сенти, Ади, Кањижи, Чоки и Новом Кнежевцу, као и лекари пензионери. “Сви они имају право на лиценцу док могу и желе да раде. Наша основна делатност, као струковног удружења, јесте континуирана медицинска едукација. Лекари, последњих дванаест година, не могу да раде без лиценце и имају законску обавезу да сваких седам година ту лиценцу обнављају, односно, да сваке године сакупе двадесет бодова, тако што учествују у медицинској едукацији. Лекари из наше Подружнице могу да акредитују своја предавања. Она носе одређени број бодова и за предаваче и за слушаоце. Предавања такође држе и други стручњаци, професори, лекари, који нису наши чланови, каже наш саговорник.

На Годишњој скупштини представљен је и План рада за текућу годину.

Циљ нам је да наши чланова у што већем броју акредитују своја предавања и учествују у научним истраживањима. Важно је да се ова лепа пракса настави. Драго ми је што је више од 95 одсто лекара, који раде у здравственим установама у Ади, Сенти, Кањижи, Чоки и Новом Кнежевцу, у нашој Подружници. Било би добро да будемо још активнији. Постоје реални проблеми који нам отежавају рад, али без обзира на њих, Подружница успешно функционише. Наш једини извор прихода јесу чланарине. Чланство у Друштву лекара Војводине је добровољно, за разлику од чланства у Лекарској комори. Од 3600 динара, колико месечно плаћа сваки наш члан, 2150 динара издваја се за централу Друштва лекара Војводине у Новом Саду, нама од тог износа остаје 1550 динара. Та средства покривају трошкове организовања предавања и хонораре за предаваче. Поред обавезе да издвајају новац за чланарину, наши чланови имају и привилегије. Они могу бесплатно да присуствују предавањима која организује Подружница Друштва лекара Војводине, Српског лекарског Друштва на територији целе државе и тако обезбеде бодове неопходне за добијање лиценце, каже доктор Бобан Васић.